Hvad er en frempind?

Hvad er en frempind?

Hvad er en frempind?

En frempind er en mindre del af cyklen, men er utroligt afgørende for at rytteren har en ordentlig position til cyklen. Frempindens primære formål er, at være bindeled mellem styret og selve cyklen og kan derudover have flere attributter afgørende for din komfort. Frempinden sidder monteret på forgaflen og har altså en afgørende betydning for styreegenskaberne på cyklen. Frempinde er oftest af fremstillet af carbon eller aluminium. Forskellige længder og vinkler på frempindene er afgørende for positionen. 

Frempindens længde skal være korrekt 

Frempinde findes i forskellige længder og opgøres i mm. Det er vigtigt at man som cykelryttere får en frempind med den korrekte længde, hvor man opnår det optimale reach i forhold til sin position. Ryttere med for lang en frempind vil ofte skulle strække sig i skuldrene, for at kunne nå styret ordentlig. Omvendt vil en kort frempind ofte resultere i en mere oprejst position og en sænkning af skulderpartiet. Ved den korrekte længde sidder man afslappet i skuldrene og armene, når man placerer hænderne på skiftegrebet.

Hvis du er i tvivl om hvilken længde du har brug for, så prøv at tage et kig på vores gør det selv bikefit guide.

Vinklen på frempinden – aggressiv eller komfortabel? 

En frempind er ofte vinklet et antal grader. Det vil sige at frempinden er vinklet i forhold til cyklen når frempinden monteres. Hvis en frempind ikke var vinklet ville den, på en landevejscykel, pege en smule op i luften, da vinklen på forgaflen ikke er lodret men har slack, altså peger en smule fremad. Derfor vil en frempind der er parallel med jorden, skulle have en lettere nedadgående vinkel, alt efter cyklens geometri. Vinklen på frempinden er betydende for om positionen på cyklen bliver meget aggressiv eller mere komfortabel. En frempind der er vinklet mod jorden vil resultere i en lavere position og derigennem mere aerodynamisk. Dette er dog også en hårdere position for ryggen at sidde i, så husk nu at du ikke er professionel og skal finde hvert sekund, men du skal ave det godt på cyklen. På den anden siden vil en frempind vinklet op, betyde en højere position og ikke have samme grad af aggressivitet. Denne opsætning vil dog være mere komfortabel for rytteren og er derfor hvad de fleste amatørcyklister skal gå efter. Og så slemt ser det faktisk ikke ud!

Frempindens form har betydning 

Indenfor de seneste år har frempindens form ændret sig for at tillægge specifikke egenskaber til frempinden. Standard formen på en frempind er normalt rund og stammer fra aluminium tiden, men indenfor de sidste år er større og firkantede frempinde kommet på markedet. Med disse oversized frempinde har producenten mulighed for at give frempinden flere egenskaber, f.eks. vores egen ETO Performance frempind, er ikke specifikt målrettet nogen type rytter, men har egenskaber der komplimentere de fleste ryttere, både sprintere, bjergryttere og glade amatører hvor komfort er i højsædet. Nogle producenter laver frempinde til specifikke ryttertyper, såsom Zipp's SL Sprint som er meget stiv og derved ikke mister power i en sprint.

Andre frempinde er blevet mere aerodynamiske og er naturligvis målrettet mod TT eller Tri, hvor vindmodstanden er den største fjende. 

Enkelte styrproducenter producere også styr med integrerede frempinde i selve styret. Dette sparer vægt og optimerer stivheden i forhold til andre løsninger. Dog minimerer det mulighederne for at tilpasse sin position, da man ikke kan ændre andet end højden på styret. 

Disciplinen har betydning

En frempind til MTB er typisk kort i forhold til en frempind til racer cykler. 
På MTB er det vigtigt at du lynhurtigt og sikkert kan dreje forhjulet og her er den korte frempind at foretække, da en lang frempind vil kræve mere at dreje. Hvorimod på landevejen oplever du sjældendt at skulle foretage så skarpe og pludselige drejninger.

Tilbage til blog

Performance serien