Forklaring på de to forskellige bremsetyper, samt hvorfor den ene er bedst
I løbet af de seneste år er skivebremser blevet stadig mere populære både i WorldTour-pelotonen og i cykelindustrien som helhed. Hybridcykler, mountainbikes, cyclocross-cykler, enkeltstartscykler og landevejscykler er nu udstyret med skivebremser. Dog er der stadig en betydelig del af cyklisterne, der foretrækker fælgbremser.
I denne artikel vil vi se på lighederne og forskellene mellem skivebremser og fælgbremser og forklare, hvorfor du måske vil vælge den ene frem for den anden.
Skivebremser og fælgbremser adskiller sig ved, hvor de påfører bremsekraft. Skivebremser, som vi ser på mange biler, motorcykler og lastbiler, påfører bremsekraft til en rotor (skive), der er monteret på navet på hjulet. En fælgbremse påfører derimod bremsekraft direkte på fælgen af hjulet.
Der er også to forskellige typer bremser: mekaniske (eller kabelførte) og hydrauliske. Både skivebremser og fælgbremser findes i begge typer, men populariteten ligger i favør af de hydrauliske skivebremser, mens kabelførte fælgbremser er mest udbredt inden for landevejscykling.
Skrivebremser kommer med to forskellige monteringer, Center lock og 6 huls montering.
Mekaniske bremser overfører bremsekraften til bremsekaliberen via en flettet stålkabel, mens hydrauliske skivebremser bruger et forseglet væskesystem til at overføre bremsekraften til kalibrene.
Mekaniske skivebremser henvender sig til den mere afslappede cyklist og hjemme-mekanikeren. Den største fordel ved mekaniske skivebremser er, at de er kompatible med almindelige fælgbremsegreb. Mekaniske skivebremser er også billigere end sammenlignelige hydrauliske skivebremser, både hvad angår selve bremserne og cyklerne, der er designet til dem. Dog kræver de mere vedligeholdelse, da de skal justeres hyppigt, når bremseklodserne slides ned. De kan også blive påvirket af kabelforurening og slid, ligesom ethvert andet kabel på cyklen.
Hydrauliske skivebremser tilbyder derimod den bedste og mest effektive bremseydelse på grund af manglende friktion, da de ikke har et kabel. Men du bliver nødt til at afsætte flere penge til hydrauliske skiftgreb, og det væskebaserede system kan være svært at indstille, medmindre du er en erfaren cykelmekaniker og har et bleedkit ved hånden. Pst! Hvis du ikke har et, så kan du købe det her.
Fælgbremser monteres ofte nær toppen af forgaflen til forbremsen og øverst på kædestagene til bagbremsen. Afhængigt af din cykels alder og prisklasse findes der faktisk tre almindeligt anvendte typer fælgbremser: V-bremser, Cantilever og Caliper. Når det kommer til landevejscykler, vil du sandsynligvis støde på den sidstnævnte.
Alle typer fælgbremser kræver en præcis indstilling, men med større afstand mellem bremseklodserne og fælgen er der større margen for fejl end med skivebremser. Når de er indstillet korrekt, kræver de ikke meget vedligeholdelse udover udskiftning af slidte bremseklodser og kabler, når det er nødvendigt.
I forhold til bremseydelse overgår skivebremser stort set fælgbremser på næsten alle områder. Fra varierende vejrforhold og stejle nedkørsler til hurtige stop i trafikken og højhastighedsræs er skivebremser overlegne i forhold til fælgbremser.
Dog kan skivebremser være mere komplicerede, dyre og vanskelige at skifte og vedligeholde. Vi har set det mange gange i professionelle løb, hvor en rytter har brug for et hjulskift, og mekanikeren har store problemer med at fjerne og udskifte et hjul med skivebremser. Producenter arbejder på at løse dette problem, men det er stadig et problem. Hvis du er en dedikeret rytter, vil du få et meget hurtigere hjulskift med fælgbremser i forhold til skivebremser.
Fælgbremser er billigere, nemmere at vedligeholde derhjemme og ofte lettere end skivebremser. Men de har ry for at have dårlig ydelse i våde forhold, især med carbonfælge. Dette skyldes, at vandet ophobes på overfladen af fælgen, og når bremseklodserne kommer i kontakt, skal de først fortrænge vandet, før de kan bremse fælgen. Denne brøkdel af et sekunds forsinkelse mellem påføringen af bremsehåndtaget og den faktiske opbremsning af fælgen opleves ikke med skivebremser. Med lidt øvelse kan du dog lære at bruge fælgbremser sikkert i vådt vejr.
Det er værd at bemærke, at når du bruger fælgen som bremseflade, slides den ned over tid, og du bliver nødt til at udskifte dine hjul tidligere, end du ville gøre med skivebremser.
Sikkerheden ved skivebremser har været genstand for diskussion siden deres introduktion, men de fleste "beviser" er baseret på anekdotiske beretninger. Skivebremser kan blive varme under lange nedkørsler, og nogle ryttere hævder at være blevet skåret op af en varm skivebremse under et styrt. Men cykeldesign og sikkerhedstest er bedre end nogensinde, og skivebremserne er ikke skarpe. Deres samlede sikkerhed forbedres i hastigt tempo, og skader forårsaget af skivebremser er yderst sjældne.
Konklusionen er, at skivebremser er fælgbremser overlegne på mange måder, men for nogle ryttere vil fordelene ikke opveje ulemperne. På trods af alle ydelsesfordelene kan skivebremser være sværere at indstille og vedligeholde, og de er tungere end fælgbremser. Derudover er cykler med skivebremser generelt dyrere end dem med fælgbremser, og der er ingen kompatibilitet mellem de to systemer. Det betyder, at du skal skifte fra fælgbremser til skivebremser fuldstændigt - du kan ikke bare dyppe tæerne i vandet.
Fælgbremser fungerer stadig godt. På trods af deres ulemper er moderne fælgbremser bedre end nogensinde før, og de er ikke nødvendigvis langsommere end skivebremser.