En korrekt indstillet cykel inspirerer selvtillid

Cykelkøbet - De første opgraderinger

Nu er du kommer i gang med at cykle og har måske allerede kørt i nogen grupper med andre ryttere og det er stille og roligt begyndt at gå op for dig hvor dyrt der her bekendtskab med cykelverden bliver. Du har allerede lagt mærke til de andres cykler, med fede høfprofil hjul, OSPW og alt i carbon. Derfor er det nu blevet tid til at kigge på de første opgraderinger. 

Men hvor skal man starte? Den mest åbenlyse opgradering vil utvivlsom være at skifte aluhjulene ud med at par fede højprofil i carbon, eller at få opgraderet de pulleys til OSPW, det er i hvert fald det der set bedst ud. Det kan også være at du går op i dine tal og værdier, så kigger du nok først på en cykelcomputer og en holder dertil og måske endda en wattmåler. Måske du er mest til skovture på gravelcyklen og skal bruge noget mere komfort og tilpasning, så er det nok carbon opgraderinger du skal se på. 
Der er utallige mulige opgraderinger, fra et nyt mount til din cykelcomputer til opgradering af hjulsæt, så overvej hvad der vil gøre din cykeltur bedre og start der.

Her er et par bud på både nogle lirens og nogle mere praktiske opgraderinger

Lirens opgraderinger

Hjulsæt:
Uden tvivl det bedste opgradering på alle parametre. Hjulsæt er lige præcis det, som giver den største opgradering både med watt-besparelse, vægt og ikke mindst points på lirens-kontoen. Problemer ved hjul er simpelthen prisen. Når du går ind på Google for at se hvad de kan finde til dig. Bum, 16.000 kr. for et sæt, av, det er jo mere end hvad cyklen kostede. Det må så blive næste gang.

Styrbånd
En af de mest omkostningseffektive opgraderinger, du kan foretage, er at skifte dit styrbånd. Selvom det ikke reducerer rullemodstanden, forbedrer aerodynamikken eller giver en vægtbesparelse, er styrbåndet stadig et vigtigt kontaktområde mellem dig og cyklen, så det er vigtigt, at det er i god stand.

Der findes styrbånd i forskellige tykkelser og materialer. Traditionelt blev det lavet af kork, som er en billig løsning, men det er også ret skrøbeligt og kan være svært at holde rent og pænt.

Se vores styrbånd i stødabsorberende og skridsikkert skum her

Styrbåndet er også en mulighed for at give din cykel et visuelt løft. Generelt set kan en cykel med beskidt styrbånd aldrig se helt ren ud. Traditionalister vil altid vælge hvidt styrbånd, da det ser bedst ud, når det er nyt og rent, men det sikre, omend lidt kedelige valg, er sort.

Pulleyhjul 
To OSPW or not? Det er hamrende lirens, men en besparelse på op til 2,4 watt er ikke meget i forhold til prisen for sådan en opgradering.

 

Komfort opgraderinger

Carbon opgraderinger: 
Disse opgraderinger kan være frempind, sadelpind, styr, flaskeholdere osv. og her får du klart mest for dine penge. Kører du f.eks. på en lidt ældre racer, så er der ofte rigtig meget vægt at spare, som jo i sig selv er en god ting. Derudover kan carbondele være mere fleksible, og kan formindske stød gennem kroppen, fra belægningen du kører på.

Se vores udvalg af carbon opgraderinger her

Mount til cykelcomputer
Her kan vi tale om en super undervurderet og ofte glemt mulighed for ekstra komfort. Det kan lyde vildt at tage den med, men forskellen på om din cykelcomputer sidder på frempinden, så du skal bukke i nakken for at se den, eller om den sidder i forlængelse af frempinden, så du hele tiden har den i dit synsfelt, er enorm på en længere tur.

Se vores udvalg af cykelcomputer holdere her

Dæk:
Den mest effektive opgradering, du kan foretage, er at skifte til andre dæk. De fleste nye landevejscykler kommer med et sæt rimeligt prisvenlige dæk, der fungerer godt til almindelig brug, men som ikke excellerer på nogen områder. Her har du virkelig mulighed for at gøre en mærkbar forskel uden at skulle betale en formue.

Hvis du stræber efter maksimal hastighed og lav vægt, kan du investere i et par tyndere, lettere og hurtigere dæk. Disse vil reducere rullemodstanden og give dig en vægtbesparelse.

Hvis du derimod er træt af punkteringer, kan du lede efter et sæt mere slidstærke dæk med bedre punkteringsbeskyttelse. Dette vil over tid spare dig for mange irriterende minutter ved vejkanten med et fladt dæk.

Jeg anbefaler også at skifte til dæk, der er mindst 25 mm brede, og gerne 28 mm eller 30 mm. Dette vil gøre en mærkbar forskel for komforten og kun have en minimal indflydelse på rullemodstanden.

Slanger:
På samme måde er der også meget at hente ved at skifte til andre slanger. En traditionel cykelslange er normalt lavet af butylgummi. Den er billig, holder godt på luften og er relativt slidstærk. Men den er ikke den hurtigste.

Hvis du søger ekstra fart, bør du overveje enten at køre uden slanger ved at bruge et tubeless-setup eller i det mindste skifte til latexslanger. Begge løsninger vil betydeligt forbedre rullemodstanden, og samtidig vil du spare vægt på en roterende del af cyklen.

Hvis man ser på omkostningerne i forhold til watt, der spares, er dette måske den bedste opgradering, du kan foretage.

Læs mere om forskellige slanger i forskellige materialer her, hvor vi blandt andet har taget et kig på TPU materialet.

Kender du allerede til fordele ved TPU slanger, så kan de købes lige her

Tilbage til blog

Performance serien