Hylende skivebremser - Ti så stille!

Hylende skivebremser - Ti så stille!

Skivebremser tilbyder pålidelig og tillidsvækkende bremsekraft, selv i våde forhold. Og det er grunden til, at de fleste ryttere, når de først skifter til skivebremser, aldrig går tilbage til fælgbremser.

Men selvom skivebremser er pålidelige, kan de lave en masse støj, hvis de ikke er korrekt indstillet eller vedligeholdt. Uanset om det er en "pingende" lyd med hver rotation af hjulet eller en hylende skrigen under bremsning, kan bremsestøjen være nok til at ødelægge en gruppetur eller bryde dig ud af zonen, når du er alene.

Lejlighedsvis bremsestøj er normalt og ikke bekymrende. Lidt støj er forventet, hvis du kører gennem en vandpyt eller bliver fanget i regnen. Det meste af tiden bliver bremserne stille på egen hånd. Men hvis dine bremser stadig laver støj efter et par tørre ture, kan du have nogle kontaminerede bremseklodser eller skiver.

De fleste af os kender den, den gruopvækkende, forfærdelige og  tinitusfremkaldende, lyd af hylende skivebremser. Lyden som kan, tro det eller ej, få de døde til at stå op af kisten og råbe efter dig at du skal få fikset din cykel!

Nogen gange kommer den stille og roligt og nogen gange kommer den prompte. Der kan være mange årsager til hvorfor, men typisk skyldes lyden at der er snavs, slid eller olie på dine bremseklodser. Når lyden kommer stille og roligt, så er det ofte fordi der stille og roligt har opbygget sig en lag snavs på klodserne, det sker specielt når du kører på våde veje. Det kan også skyldes at bremseklodserne er slidte og trænger til udskiftning. Kommer lyden fra den ene tur til den anden, så skyldes det formentlig at du har fået sprøjtet en form for olie eller rengøringsprodukt på. Specielt olie fra skivebremser kan være ganske forfærdeligt at få på klodserne, så vær ekstra opmærksom når du f.eks. bleeder dine bremser.

Her er nogle trin, du kan prøve for at afhjælpe hylende bremser på en cykel:

  1. Producentens brake-in guide: Har du sørget for at følge producentens guide til hvordan du "klargøre" bremseklodserne. Hvis ikke den er fulgt kan problemet ligge heri.
  2. Brems skiverne varme: I mange tilfælde kan lyden bremses væk hvis det skyldes støv eller andet grease på bremseklodserne. Find en lang bakke, ørepropper i og så et par gange op og ned.
  3. Tjek bremseklodserne: Lyden kan skyldes, at bremseklodserne er slidte eller snavsede, så tjek dem for at se, om de er i orden, og rengør dem om nødvendigt. 
  4. Rengøring hjælper ikke: I nogle tilfælde er rengøring ikke skrapt nok. Hvis det ikke hjælper så brug fintkornet sandpapir, maks. korn 120. og slib lidt af overfladen på bremseklodserne. Sørg for at få fjernet støvet da det ellers kan sætte sig fast i bremseklodsen igen.
  5. Tjek bremseskiverne: Bremseskiverne kan også være snavsede, så tjek dem og rengør dem med alkohol eller specifik bremserengøring. Derudover kan det bremseskiven være bøjet. I nogle tilfælde kan du med en bremseskive opretter få den lige igen, men hvis det ikke hjælper, så er det nok på tide at få dem udskiftet. 
  6. Juster bremseklodserne: Bremseskiverne kan være ud af justering, så tjek, om de er lige og juster dem, hvis nødvendigt.
  7. Brake disc silencer: Et mirakelprodukt såsom disc brake silencer kan måske også gøre forskellen for dig - og det giver endda også en bedre bremseevne.
  8. Skift bremseskiver: Hvis bremseskiven er buet eller deformeret, skal den skiftes ud for at forbedre bremsens ydeevne. Vi har lavet en guide fra A-Z omkring udskiftning af bremseklodser.

Det er vigtigt at følge producentens anbefalinger, når du tjekker og justerer bremserne på din cykel, da nogle producenter kan have specielle krav til, hvordan det skal håndteres. Hvis du ikke er sikker på, hvordan du skal afhjælpe hylende bremser, bør du kontakte den lokale.

 

Tilbage til blog

Performance serien